Ciasto z dyni: sernik dyniowy z lodami imbirowymi

Ciasto z dyni: sernik dyniowy z lodami imbirowymi

Autor Zdjęcia: mat. prasowe Knorr

Sernik dyniowy jest dość pracochłonny, ale końcowy efekt zrobi wrażenie na gościach

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 140 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Podajemy pomysł na wyrafinowany i zdrowy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na ciasto z dyni, czyli wyjątkowy sernik dyniowy, przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Składniki

  • spód:

  • 250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów

  • 50 g mąki pszennej

  • 200 g margaryny, np. Kasia

  • 100 g cukru

  •  

  • polewa:

  • 200 g śmietany 18%

  • sok z 2 cytryn

  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego

  • 1 biała czekolada

  • 100 g cukru

  • 100 g puree z pieczonej dyni

  •  

  • masa sernikowa:

  • 1 kg serka Twój Smak Piątnica

  • 100 g puree z pieczonej dyni

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 6 jajek

  • 16 g miąższu wanilii

  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta cynamonu

  • skórka otarta z 2 cytryn

  • 200 g pieczonych kawałków dyni

  • 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze

  •  

  • składniki na lody imbirowo-dyniowe:

  • 200 ml śmietany 30%

  • 100 g puree z dyni olbrzymiej

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 20 g pieczonego kłącza imbiru

  • 2 żółtka

  • 80 g cukru

  • szczypta cynamonu

  • szczypta mielonego kardamonu

  •  

  • składniki na sos rumowo-waniliowy z cynamonem:

  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego

  • 150 ml ciemnego rumu

  • 150 g śmietany 30%

  • 6 jajek

  • 200 g cukru

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie spodu sernika: Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.

  • Przygotowanie polewy: Zagotuj śmietanę. Dodaj czekoladę, puree z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.

  • Przygotowanie masy: Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięty miąższ z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj.

  • Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj puree z dyni. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną, raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.

  • Piecz w kąpieli wodnej  w temp. 170oC przez około 80 minut. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.

  • Przygotowanie lodów: Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.

  • Przygotowanie sosu: Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej. Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.

  • Sposób podania sernika: Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty.

autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Ocena: 0