Bezglutenowy sernik na zimno: przepis z serkiem ricotta

Bezglutenowy sernik na zimno: przepis z serkiem ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealne połączenie sera i owoców sezonowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bezglutenowy sernik na zimno to przepis z wykorzystaniem serka ricotta. Aromatyczny orzechowy spód ciasta i chłodny orzeźwiający smak masy serowej. A do tego świeże sezonowe owoce. Czy może być lepszy deser na ciepłe popołudnie po słonecznym dniu? Osobiście uważamy, że nie. 

Składniki

  • Na spód:

  • 2 szklanki migdałów

  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek

  • 2 łyżki masła z orzechów ziemnych

  • 1 łyżka kakao z Ghany

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  •  

  • Na masę sernikową:

  • 500 g serka ricotta

  • 50 g cukru pudru

  • 100 g białej czekolady

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%

  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody

  • szczypta soli

  • oraz

  • sezonowe owoce jagodowe: truskawki, poziomki, jagody, borówki, maliny, jeżyny

  • 2-4 liście bazylii

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, po pół godzinie odcedzić, zachowując wodę.

  • Migdały, namoczone daktyle, kakao, jajko, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników. W trakcie miksowania ewentualnie dodać kilka łyżek wody z moczenia daktyli.

  • Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wystudzić.

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

  • Serek ricotta zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli. Sól podkreśla słodycz i można nieco ograniczyć cukier. 

  • Pod koniec mieszania dodać płynną czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać.

  • Następnie do masy serowej dodać bitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać.

  • Masę serowo-śmietanową wyłożyć na wystudzony spód. Wygładzić powierzchnię i wstawić lodówki na 1 godzinę.

  • Wierzch ozdobić świeżymi owocami, pokrojonymi w paseczki liśćmi bazylii, oprószyć cukrem pudrem i podawać od razu.

Ocena: 5