Aksamitny sernik na zimno z białą czekoladą i owocami

2021-03-29
Aksamitny sernik na zimno z białą czekolada i owocami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Połączenie aksamitnego sera z słodką białą czekolada i kwaskowymi owocami daje niesamowity efekt. Taki sernik z białą czekoladą sprawdzi się na każda okazję i nie jest trudny do przygotowania. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek
  • 100 g masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g ulubionych owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, poziomki)
  • 4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej tortownicy.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na 30 min do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
  • Sery wymieszać mikserem na średnich obrotach, a następnie wlewać do nich stopniowo białą czekoladę. Cały czas mieszać.
  • Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić 2 łyżkami masy serowej masy, a następnie przełożyć do masy i wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć z masą.
  • Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.