Wykwintne indycze sznycelki z pieczarkami i rodzynkami

Wykwintne indycze sznycelki z pieczarkami i rodzynkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sznycleki indycze to danie bardzo łatwe do przygotowania, a robiące duże wrażenie swoim smakiem i wyglądem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wykwintne sznycelki indycze łatwo przygotujemy z piersi indyka, a efekt gwarantowany. Ale przecież warto mieć w repertuarze dania, które przygotujemy z łatwo dostępnych składników, szybko i sprawnie, a biesiadnicy  będą zachwyceni. To jedno z takich dań!

Składniki

  • 4 spore sznycle z piersi indyka

  • 5 dag rodzynków

  • 25 dag  pieczarek

  • 200 ml wytrawnego białego wina

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz,

  • 50 ml  rumu lub koniaku

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki opłukać, osuszyć i namoczyć w białym winie.

  • Sznycelki usmażyć na maśle, po 5 minut  z każdej strony, posolić, posypać pieprzem. Podlać rumem lub koniakiem i zapalić. Gdy alkohol skończy się palić, zdjąć sznycle z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Na patelnię dodać masło i podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plasterki, odparować nadmiar wody, lekko zrumienić, delikatnie posolić i posypać pieprzem.

  • Dodać rodzynki z winem, w którym się moczyły. Odparować nadmiar płynu, dodać śmietanę, zagotować na wolnym ogniu.

  • Tak przygotowanym sosem polać sznycelki.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5