Świetne kotlety z piersi kurczaka i brokuła

Świetne kotlety z piersi kurczaka i brokuła

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywne kotlety 2 w 1, czyli pierś kurczaka i brokuły prosto z patelni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marzysz o soczystych kotletach? Chcesz jeść więcej warzyw? Kotlety z piersi kurczaka i brokuła są właśnie dla ciebie. Bardzo łatwe w przygotowaniu kotlety dostarczają zdrowej porcji mięsa i lekko strawnego warzywa. Tak przygotowane kotlety pokochają nawet ci, co nie przepadają za brokułem. 

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka, czyli 2 filety drobiowe

  • 1 brokuł lub 400 g brokuła mrożonego

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.

  • Brokuła podzielić na różyczki, łodygę pociąć, wszystko zblanszować w osolonym wrzątku, czyli zanurzyć pokrojonego brokuła w gorącej wodzie na 3 minuty. Następnie drobno posiekać.

  • W dużej misce rozkłócić jajka z solą. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do ciasta dodać mięso i brokuły. Dokładnie wymieszać.

  • Na gorący tłuszcz kłaść łyżką porcje przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia z obu stron.

  • Podawać z ziemniakami i surówką.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8