Soczysty schab duszony z grzybami: danie z piekarnika

Soczysty schab duszony z grzybami: danie z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysty schab duszony z grzybami to eleganckie danie. Idealne na niedzielny posiłek całej rodziny. Soczyste kotlety skąpane w aromatycznym grzybowym sosie doskonale współgrają z pieczonymi ziemniakami. 

Składniki

  • 1200-1400 g schabu środkowego

  • 3 cebule

  • 350 g pieczarek brunatnych lub w sezonie grzybów leśnych: prawdziwków, koźlaków, podgrzybków

  • 200 ml śmietany 30%

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka różowego pieprzu

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroić na plastry i lekko rozbić go tłuczkiem. Schab oprószyć solą. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

  • Z patelni zdjąć kotlety, w razie potrzeby dolać oleju, ponownie rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. 

  • Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki.

  • Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć cebulę i pieczarki, dodać tymianek, posolić i wlać śmietanę. 

  • Na wierzchu ułożyć kotlety. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 

  • Przed podaniem oprószyć tłuczonym różowym pieprzem. 

 Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3