Siekane kotlety z piersi kurczaka i cukinii: przepis na tanie i soczyste danie obiadowe

Siekane kotlety z piersi kurczaka i cukinii: przepis na tanie i soczyste danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące kotleciki z siekanego filetu drobiowego i soczystej cukinii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Siekane kotlety z piersi kurczaka i cukinii to ekonomiczne danie dla całej rodziny. Pierś kurczaka jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Przygotowanie takich kotletów z filetu drobiowego jest łatwe i nie nastręcza żadnych trudności. 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 cukinia lub kabaczek

  • 2 jajka

  • 2 czubate łyżki majonezu

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka posiekać dość drobno. 

  • Cukinię lub kabaczka nie obierać, zetrzeć na grube wiórki. 

  • W misce wymieszać posiekanego kurczaka, startą cukinię, roztrzepane jajka, majonez i pozostałe składniki.

  • Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8