Schabowy po kowalsku: przepis na efektowny obiad

Schabowy po kowalsku: przepis na efektowny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety o wyrazistym, pikantnym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schabowy po kowalsku to łatwy przepis na efektowny obiad. Pikantne kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z cebuli, majonezu i keczupu są pyszne. Pokochają je wszyscy smakosze. 

Składniki

  • 8 kotletów schabowych, wyciętych ze schabu środkowego

  • 4 łyżeczki ostrej musztardy

  • bułka tarta do panierowania

  • 4 średnie cebule

  • olej do smażenia

  • 8 łyżek keczupu

  • 8 łyżek majonezu

  • 8 łyżek tartego sera, np. 200 g dojrzałej mozzarelli

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety zbić tłuczkiem, posmarować z obu stron musztardą, odstawić na 20 minut.

  • Kotlety panierować w bułce tartej, zrumienić na oleju.

  • Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na 2 łyżkach oleju.

  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Na każdym kotlecie położyć po porcji duszonej cebuli, po łyżce majonezu i keczupu, posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekać do rozpuszczenia sera. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5