Schab z grilla w marynacie miodowej: pyszny przepis

Schab z grilla w marynacie miodowej: pyszny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Schab z grilla w marynacie miodowej smakuje wybornie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab w miodowej marynacie to klasyczna i pyszna potrawa na grilla. Ten przepis powinien znać każdy grillujący.  Kombinacja smaków miodu, imbiru, sosu sojowego i czosnku jest orientalna w wyrazie.

Składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości

  • 4 łyżeczki startego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • kieliszek wytrawnej sherry

  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroić w plastry. Przygotować marynatę z imbiru, posiekanego czosnku, soli, cukru, miodu, sherry i sosu sojowego. 

  • Plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

  • Następnie, nie odsączając kotletów, położyć je na aluminiowej tacce i piec na grillu około 6 minut, w trakcie obracając.