Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące roladki z piersi indyka z pysznym nadzieniem serowo-grzybowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem to rewelacyjne danie na rodzinny obiad. Szczególnie jeśli ma to być uroczyste spotkanie. Chrupiąca ziemniaczana panierka i kremowe nadzienie z sera i pieczarek usatysfakcjonują każdego smakosza. 

Składniki

  • 800-1000 g sznycli z piersi indyka

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 140 g mozzarelli

  • 1 łyżka masła

  • 3 ziemniaki

  • 4 łyżki mąki

  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry grubości 2-4 mm. Posolić i popieprzyć.

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Posolić i odstawić, żeby ociekły. 

  • Pieczarki i cebulę drobno pokroić, czosnek bardzo drobno posiekać. 

  • Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Popieprzyć i przestudzić.

  • Ser mozzarella pokroić w kostkę.

  • Wymieszać uduszone pieczarki z serem. 

  • Na każdym plastrze mięsa układać porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka i zrolować kształtne roladki.

  • Roladki panierować w mące, jajku i wiórkach ziemniaczanych. 

  • Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7