Delikatny gulasz z piersi kurczaka w 30 minut: szybkie danie dla zaradnych
Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Miękkie i soczyste kotlety z pieczonego mięsa - niewiarygodnie pyszne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kotlety drobiowe z resztek pieczonego kurczaka to najlepszy patent na wykorzystanie niedzielnej pieczeni. Są łatwe, pyszne, a do tego niewiarygodnie soczyste. Wystarczy pokroić pieczoną pierś lub udka i dodać do płynnego ciasta. Po usmażeniu otrzymujemy doskonałe mięsne placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa.
Składniki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli morskiej
1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę.
Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.
Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.
Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.
Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska