Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miękkie i soczyste kotlety z pieczonego mięsa - niewiarygodnie pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety drobiowe z resztek pieczonego kurczaka to najlepszy patent na wykorzystanie niedzielnej pieczeni. Są łatwe, pyszne, a do tego niewiarygodnie soczyste. Wystarczy pokroić pieczoną pierś lub udka i dodać do płynnego ciasta. Po usmażeniu otrzymujemy doskonałe mięsne placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa. 

Składniki

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę. 

  • Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.

  • Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.

  • Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.

  • Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.

  • Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7