Nie tuczą i są pyszne! Najlepsze sznycle indycze z piekarnika

2021-03-29
Nie tuczą i są pyszne! Najlepsze sznycle indycze z piekarnika
Autor: Shutterstock Panierka zawdzięcza swą chrupkość pokruszonym płatkom kukurydzianym
łatwy
30 min
4

Sznycle z piersi indyczej są delikatne i niskokaloryczne. Jak je przygotować, by zachować ich soczystość? Najlepiej w panierce z jogurtu i pokruszonych płatków kukurydzianych. Przygotowanie sznycli warto podzielić na 2 etapy. Wieczorem sznycle zamarynować, a na drugi dzień jedynie panierować i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach obiad gotowy!

Nie wyrzucajcie pokruszonych płatków kukurydzianych, lecz wykorzystajcie je do chrupiącej panierki. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg sznycli z filetu drobiowego z piersi z indyka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy sznycel stłuc tłuczkiem do mięsa, okrywając go folią spożywczą. Zbić do grubości około 1 cm. 
  • Jogurt wymieszać z przyprawami. Sznycle zalać jogurtem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Jajka rozmącić ze szczyptą soli. Dodatek soli ułatwia rozbicie łańcuchów proteinowych w białku. Mieszanina staje się jednorodna.
  • Do sznycli zamarynowanych w jogurcie dodać rozkłócone jajka i dobrze wymieszać. 
  • Sznycle panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podawać z ryżem i ulubionymi warzywnymi sałatkami.