Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce: przepis na soczyste sznycle

Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce: przepis na soczyste sznycle

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce pysznie smakują

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce to świetny przepis na soczyste sznycle. Mięso z piersi kurczaka jest dość suche i należy zadbać, aby zamknąć jego soki we wnętrzu kotleta. Marynowanie w jogurcie o lekko kwaśnym odczynie czyni mięso smaczniejszym. 

Składniki

  • 6 kotletów z piersi kurczaka lub 1 podwójna pierś kurza

  • 150 g jogurtu greckiego

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki mąki

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki chilli

  • mąka do obtaczania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli nie mamy gotowych kotletów, to pokroić pierś z kurczaka na sznycle.

  • Sznycle z piersi kurczaka przykryć folią spożywczą i lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, aby wyrównać ich grubość. 

  • Jajko wybić do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać jogurt i przyprawy. Ponownie wymieszać. 

  • Kotlety przełożyć do mieszaniny jajka i jogurtu, dokładnie pokryć kotlety marynatą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Kotlety wyjąć na pół godziny przed smażeniem z lodówki. 

  • Sznycle z piersi panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8