Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek

Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.

Składniki

  • ok. 1 porcji ugotowanego makaronu
  • 1 cebula
  • 4 wędliny (szynki lub kiełbasy)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki żółtego sera startego na tarce
  • 1-2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (natki, koperku, szczypiorku)
  • sól, pieprz
  • szczypta chili, zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron lekko siekamy.

  • Cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby lekko zmiękły. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno wędlinę. Studzimy.

  • W misce mieszamy makaron z cebulą, papryką, wędliną, żółtym serem, rozkłóconymi jajami oraz zieleniną i przyprawami.

  • Z masy odrywamy porcje i formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.