Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z czerstwego chleba - propozycja dla osób, które nie lubią marnować jedzenia!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z chleba to danie dla tych, którzy są wyznawcami zasady, że nie wolno marnować jedzenia. Smaczne i niedrogie kotlety to także propozycja dla osób, które z jakiś powodów muszą oszczędzać.

Składniki

  • 1/2 czerstwego chleba

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziarna podprażyć na suchej patelni - uważając, by ich za mocno nie zrumienić.

  •  Chleb pokroić i namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść w dłoniach, aby otrzymać jednolitą masę.

  • Dodać jajka, podprażone ziarna, sól i pieprz do smaku. Wyrobić całość na jednolitą masę, ewentualnie dodać trochę bułki tartej, gdyby była zbyt rzadka.

  • Z masy formować okrągłe kotlety, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

tip dnia

Smak kotletów można zmieniać dodając do nich  uprażone ziarna sezamu lub dyni, zmielone orzechy  lub podsmażoną cebulkę czy czosnek.

Ocena: 3