Kotlet pożarski - klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe

2023-02-20
Materiały prasowe Piwo Królewskie Niefiltrowane
Kotlet pożarski - klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe
Autor: Shutterstock Soczyste i pulchne kotlety pożarskie idealnie smakują z ziemniakami puree
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na kotlet pożarski, autorstwa Jerzego Nogala, kucharza warszawskiego z programu Pytanie na Śniadanie TVP 2. Odkrywa on smaki dawnej Warszawy, między innymi klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe. W warszawskich restauracjach podawano kotlet pożarski od połowy XIX w.

SKŁADNIKI

  • 250 g mielonej cielęciny
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1łyżka masła
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • Panierka:
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę  namoczyć  w  mleku,  odcisnąć i  zmielić  w  maszynce..
  • Wymieszać  dokładnie  mięso, bułkę, posiekany  koperek,  2  żółtka  i  roztopione  masło.  Doprawić  i  dodać dwa ubite białka. Wymieszać  na puszystą  masę  i podzielić na  8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce.
  • Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony.
  • Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego

Materiały prasowe Piwo Królewskie Niefiltrowane