Filet z indyka w omlecie: przepis na smażone sznycle

2021-03-29
Filet z indyka w omlecie: przepis na smażone sznycle
Autor: Shutterstock Sznycle indycze smażone w delikatnym omlecie są idealnie soczyste
łatwy
40 min
4

Filet z indyka w omlecie to prosty przepis na smażone sznycle indycze, które będą się wam śniły po nocach. Kruche i soczyste mięso otoczone delikatnym omletem po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Wypróbujcie przepis na te pyszne kotlety z piersi indyka i cieszcie się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z indyka lub sznycli z piersi indyczych
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet pokroić na sznycle. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub ciężką patelnią. 
  • Sznycle przyprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. 
  • Jajka rozdzielić na białko i żółtka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  • Sznycle panierować w mące i ubitych jajkach. 
  • Smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron.
  • Podawać od razu. Najlepiej z ziemniakami z wody i zieloną sałatą ze śmietaną.