Filet z indyka w omlecie: przepis na smażone sznycle

Filet z indyka w omlecie: przepis na smażone sznycle

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sznycle indycze smażone w delikatnym omlecie są idealnie soczyste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet z indyka w omlecie to prosty przepis na smażone sznycle indycze, które będą się wam śniły po nocach. Kruche i soczyste mięso otoczone delikatnym omletem po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Wypróbujcie przepis na te pyszne kotlety z piersi indyka i cieszcie się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 

Składniki

  • 500 g filetu z indyka lub sznycli z piersi indyczych

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 3 jajka

  • 100 g mąki pszennej

  • 4 łyżki masła klarowanego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet pokroić na sznycle. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub ciężką patelnią. 

  • Sznycle przyprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. 

  • Jajka rozdzielić na białko i żółtka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.

  • Rozgrzać tłuszcz na patelni.

  • Sznycle panierować w mące i ubitych jajkach. 

  • Smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron.

  • Podawać od razu. Najlepiej z ziemniakami z wody i zieloną sałatą ze śmietaną. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5