Drobiowe kotlety w 10 minut: przepis na soczystą pierś kurczaka

2021-03-29
Drobiowe kotlety w 10 minut: przepis na soczystą pierś kurczaka
Autor: Shutterstock Chrupka panierka skrywa soczyste mięso - mistrzostwo świata!
łatwy
10 min
4

Drobiowe kotlety w 10 minut zachowujące soczystość pod chrupiącą panierką zachwycą was. Ten prosty przepis na soczystą pierś kurczaka lub inydka zdobędzie przebojem wasze serca i żołądki. Kilka minut panierowania i najlepsze kotlety świata już pysznią się na talerzach. Korzystając z licznych promocji i tygodni kuchni narodowych zaopatrzcie się w twardy, dojrzały ser typu parmezan lub pecorino i cieszcie się smakiem chrupiących z wierzchu i soczystych w środku kotletów. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startego sera dojrzałego i twardego typu parmezan lub pecorino
  • 1 szklanka tartej bułki, lub jeszcze lepiej panierki panko
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle zbić tłuczkiem na grubość około 0,5 cm.
  • Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Panierować w tartym serze, rozmąconych jajkach,  a następnie w tartej bułce.
  • Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
  • Podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami z wody i surówką.