Drobiowe kotlety w 10 minut: przepis na soczystą pierś kurczaka

Drobiowe kotlety w 10 minut: przepis na soczystą pierś kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupka panierka skrywa soczyste mięso - mistrzostwo świata!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowe kotlety w 10 minut zachowujące soczystość pod chrupiącą panierką zachwycą was. Ten prosty przepis na soczystą pierś kurczaka lub inydka zdobędzie przebojem wasze serca i żołądki. Kilka minut panierowania i najlepsze kotlety świata już pysznią się na talerzach. Korzystając z licznych promocji i tygodni kuchni narodowych zaopatrzcie się w twardy, dojrzały ser typu parmezan lub pecorino i cieszcie się smakiem chrupiących z wierzchu i soczystych w środku kotletów. 

Składniki

  • 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka

  • 2 jajka

  • 1 szklanka startego sera dojrzałego i twardego typu parmezan lub pecorino

  • 1 szklanka tartej bułki, lub jeszcze lepiej panierki panko

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sznycle zbić tłuczkiem na grubość około 0,5 cm.

  • Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.

  • Panierować w tartym serze, rozmąconych jajkach,  a następnie w tartej bułce.

  • Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.

  • Podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami z wody i surówką. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4