Doskonałe schabowe w sosie cytrynowym z kaparami: przepis na soczyste kotlety

2021-03-29
Doskonałe schabowe w sosie cytrynowym z kaparami
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety schabowe najlepiej smakują z makaronem
łatwy
45 min
4

Schabowe kotlety to prosty sposób na szybki obiad. Można je przygotować na 1001 sposobów. Najważniejsze to smażyć je powoli na średnim ogniu. Zbyt gorąca patelnia zamieni pyszne schaboszczaki w twardą podeszwę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 g schabu środkowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka, rozmącone z 1 łyżką wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój na kotlety grubości około 2 cm
  • Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól i tymianek w płytkiej misce.
  • W osobnej misce wymieszaj jajka i wodę.
  • Zanurz kotlety wieprzowe kolejno w mieszance jajecznej. Pozwól, aby nadmiar spłynął z powrotem do miski. Następnie panieruj schabowe w mieszance mąki. Nadmiar strzepnij. 
  • Kotlety smaż partiami na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony; lub do zrumienienia. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na bok. 
  • Na tę samą patelnię dodaj masło, powoli wlej bulion z kurczaka, skrobiąc dno i mieszając, aby zrumienione kawałeczki wieprzowiny i panierki rozpuściły się w sosie.
  • Dodaj sok z cytryny i kapary, wymieszaj. Doprowadzić sos do wrzenia; zmniejsz ogień, dodaj kotlety i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swą objętość i lekko zgęstnieje, a kotlety będą gotowe.
  • Podawaj razem z makaronem.