Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu

Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika to łatwy przepis na zdrowsza wersję sznycli. Panierowane kotlety drobiowe przygotowuje się bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu, za to w piekarniku. To także mniej zapachu smażeniny w naszym domu. Soczyste dzięki marynowaniu w jogurcie, chrupiące z wierzchu i po prosty pyszne filety z kurczak lub indyka będą smakowały całej rodzinie. 

Składniki

  • 1 kg filetu drobiowego, piersi z kurczaka lub indyka,

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet pokroić na sznycle. Każdy sznycel stłuc ciężką patelnią lub tłuczkiem do mięsa. Nie należy zbyt mocno rozbijać mięsa, chodzi tu o wyrównanie sznycli, tak aby miały jednakową grubość.

  • Jogurt wymieszać z przyprawami. Sznycle zalać jogurtem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.

  • Jajka rozmącić ze szczyptą soli. Dodatek soli ułatwia rozbicie łańcuchów proteinowych w białku. Mieszanina staje się jednorodna.

  • Do sznycli zamarynowanych w jogurcie dodać rozkłócone jajka i dobrze wymieszać. 

  • Sznycle panierować w płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. 

  • Podawać z ulubionymi warzywnymi sałatkami.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0