Schab ze śliwką - przepis jak Magdy Gessler

Schab ze śliwką - przepis jak Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab ze śliwką - upiecz go na święta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na pieczony schab ze śliwką. Sprawdź, jak popularny schab z suszonymi śliwkami przyrządza słynna restauratorka, że jest on tak kruchy i aromatyczny. Oto schab ze śliwką według przepisu Magdy Gessler. Danie numer jeden na świątecznym stole!

 

 

Składniki

  • Schab bez kości
  • Suszone śliwki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie w kulkach
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso dokładnie umyj i osusz.

  • Znajdź środek mięsa i  ostrym nożem wytnij spory otwór ciągnąć go przez całą długość mięsa.

  • Do otworu wciśnij śliwki suszone, próbując równomiernie rozłożyć je w środku.

  • Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem, aby pokryć cały schab.

  • Schab włóż do rękawa do pieczenia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do środka i zamknij szczelnie rękaw.

  • Przełóż mięso zamknięte w folii do naczynia żaroodpornego i piecz mięso w temperaturze 190 stopni C przez ok. 70 minut.

  • Mięso podaj na ciepło do obiadu z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.