Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad

Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab w cieście francuskim to pomysł na efektowne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomysł na schab zapiekany w cieście francuskim zaczerpnęliśmy z kuchni brytyjskiej. Przygotowane w ten sposób mięso jest smaczne i soczyste, a ciasto przyjemnie chrupkie.

Składniki

  • 1 grube plastry schabu

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 cebula

  • 10 pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • żółtko

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min.

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki myjemy i drobno kroimy.

  • Mięso obsmażamy z obu stron na oleju (po ok. 2 min), wyjmujemy mięso, olewamy odrobinę oleju i wrzucamy na patelnię cebulę.

  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.

  • Z ciasta wycinamy 4 prostokąty, na których rozkładamy pieczarki i mięso. Zawijamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

  • Wierzch roladek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st. C., aż się lekko zromieni.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0