Schab po holendersku z jabłkami

2021-03-29
Schab po holendersku z jabłkami
Autor: Shutterstock Schab po holendersku z jabłkami to znakomite mięso w pysznym sosie.
łatwy
5 min
4

Schab po holendersku, to pyszne przyrządzone, soczyste mięso w aromatyczny, kwaskowym sosie z jabłek. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu
  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, chwile smażyć i przełożyć do rondla.
  • Na drugiej patelni usmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodać do nich starce na grubych oczkach jabłka. i dusić razem na małym ogniu 5 min. Podlać bulionem, dodać musztardę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 min.
  • Pod koniec wlać śmietanę i posypać natką. Podawać z ryżem i surówką.