Schab po holendersku z jabłkami

Schab po holendersku z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab po holendersku z jabłkami to znakomite mięso w pysznym sosie.

Ocena: 40,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab po holendersku, to pyszne przyrządzone, soczyste mięso w aromatyczny, kwaskowym sosie z jabłek. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 600 g schabu

  • 4 winne jabłka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 duża cebula

  • 250 g pieczarek

  • 2 szklanki bulionu

  • 2 łyżki musztardy

  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany

  • 2 łyżki posiekanej natki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, chwile smażyć i przełożyć do rondla.

  • Na drugiej patelni usmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodać do nich starce na grubych oczkach jabłka. i dusić razem na małym ogniu 5 min. Podlać bulionem, dodać musztardę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 min.

  • Pod koniec wlać śmietanę i posypać natką. Podawać z ryżem i surówką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3