Rolada schabowa ze szpinkiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

2021-03-29
Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad
Autor: Shutterstock Rolada schabowa ze szpinakiem wygląda bardzo efektownie.
łatwy
40 min
4

Rolada schabowa ze szpinakiem smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać na obiad - na przykład z opiekanymi ziemniakami i surówką. Jako przystawka świetnie smakuje z sosem śmietanowo-chrzanowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Drób pod lupą . Tabela wartości odżywczych. SPRAWDŹ!

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka majeranku
  • 300 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozkroić na płat o grubości 1 cm i delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Szpinak umyć, osączyć, posiekać i dodać do cebuli.
  • Do warzyw dodać przeciśnięty czosnek, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez chwilę, po czym dodać ser.
  • Dokładnie wymieszać farsz podgrzewając jeszcze przez chwilę.
  • Mięso posmarować farszem i zwinąć w roladę. Związać.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab z każdej strony.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 50 min w temperaturze 180 st.C.
  •