Sałatka ziemniaczana z wędliną i groszkiem - sycąca sałatka imprezowa

Sałatka ziemniaczana z wędliną i groszkiem - sycąca sałatka imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z wędliną i groszkiem - sycąca sałatka imprezowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka ziemniaczana z wędliną i groszkiem jest bardzo sycąca i urozmaicona w smaku. Niektóre elementy składników są dowolne (np. zamiast groszku i fasoli można dać sam groszek), zasada jest taka, że robimy ją z tego co mamy w spiżarni. Taka sałatka doskonale sprawdzi się podczas imprezy z dużą ilością głodnych gości.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mała puszka zielonego groszku
  • mała puszka czerwonej fasolki
  • strąk czerwonej papryki
  • 10 dag wędliny (np. lisiecka, krakowska sucha lub inna lekko podwędzana kiełbasa)
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki majonezu lub oleju
  • 4 łyżki octu
  • kostka bulionowa
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku, dodać ocet. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe zalać bulionem z octem, odstawić do wystudzenia.

  • Wędlinę pokroić w plastry, a potem w paseczki. Groszek i fasolkę osączyć z zalewy. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć nasionka, pokroić w dużą kostkę. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki.

  • Ziemniaki osączyć, wraz z pozostałymi warzywami, wędliną i kaparami włożyć do miski, dodać majonez lub olej, wymieszać.

  • Dołożyć jajka, jeszcze raz delikatnie przemieszać. Przed podaniem schłodzić.