Sałatka ziemniaczana z amarantusem - jak stosować popping (amarantus ekspandowany)

Sałatka ziemniaczana z amarantusem - jak stosować popping (amarantus ekspandowany)

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z amarantusem (poppingiem ekspandowanym) i kiszonym ogórkiem

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudo zbóż) uprawianych ma świecie. Jest bogaty w magnez, żelazo i wapń. Amarantus ekspandowany (popping) jest wygodnym, gotowym do spożycia składnikiem np. sałatek. Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną z amarantusem.

Składniki

  • 80 dag ziemniaków cebula
  • 2 ogórki kwaszone
  • 5 łyżek poppingu (amarantusa ekspandowanego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj.

  • Cebulę  pokrój w kostkę i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, szczypiorkiem i ekspandowanym amarantusem (poppingiem).

  • Ziemniaki po ostudzeniu pokrój w plastry i wymieszaj z tak przygotowanym sosem, całość skrop oliwą.

  • Dodaj pokrojone w kostkę ogórki.

  • Sałatkę wymieszaj.

tip dnia

Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.