Postna sałatka ziemniaczana z twarogiem

Postna sałatka ziemniaczana z twarogiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z twarogiem i selerem naciowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Postna sałatka ziemniaczana z twarogiem to propozycja na sycącą, bezmięsną sałatkę idealną w czasie postu, ale także jako przystawkę na świąteczny, np. wielkanocny stół. Dodatek papryki i selera naciowego i aromatycznego kardamonu nadaje tej sałatce nieco odmienny charakter.

 

Składniki

  • 50 dag ziemniaków

  • 1 łodygę selera naciowego

  • 1 zieloną paprykę

  • 3 gałązki szczypiorku dymki

  • 25 dag tłustego twarogu

  • 1/2 szklanki śmietany np. 18%

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta karadamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Seler obrać, opłukać i pokroić na plasterki.

  • Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Szczypior opłukać, osączyć i drobno pokroić. Warzywa połączyć i wymieszać. Ser utrzeć ze śmietaną i mlekiem na gładki krem, polać nim sałatkę. Dodać sól i kardamon, delikatnie wymieszać.

  • Dla lubiących ostrzejszy smak - można dodać kilka ziaren czerwonego pieprzu lub szczyptę ostrej papryki. Podawać z pieczywem i pieczonym mięsem na zimno.