Sałatka ziemniaczana ze śledziem i buraczkami

Sałatka ziemniaczana ze śledziem i buraczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana ze śledziem i buraczkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem i buraczkami jest propozycją dosłownie na każdą okazję, zarówno na stół świąteczny, jak i na co dzień - jako pełnokrwiste danie obiadowe.  Dodatek marynowanych buraczków nadaje jej ładny różowy kolor.

Składniki

  • 6 solonych płatów śledziowych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 4 łyżki marynowanych startych buraczków (ze słoika),
  • 3 jajka na twardo,
  • kilka wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ szklanki majonezu,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie namoczyć na noc (jeśli użyjesz np. płatów Lisner w oleju, wystarczy je osączyć, nie trzeba moczyć). Pokroić w niewielkie kawałki.

  • Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.

  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub półplasterki, kiszone ogórki pokroić w półplasterki. Ziemniaki, ogórki, jabłka, śledzie i pokruszone orzechy włożyć do miski, dodać buraczki, wymieszać.

  • Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Dressingiem zalać sałatkę, delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Przed podaniem udekorować nimi sałatkę, posypać natką.