Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego to przepis dla tych, którzy mają dostęp do łąki, czy trawnika oddalonego od szosy co najmniej 50 m. W bliższej odległości liście magazynują metale ciężkie ze spalin. Nie należy zbierać liści mniszka lekarskiego (mlecza) w miejscach które zanieczyszczają psy. Młode liście mniszka zbiera się w pierwszej połowie kwietnia. Należy je dokładnie opłukać albo też sparzyć wrzątkiem.

Składniki

  • trzy garści świeżo zebranych liści

  • kawałek czerstwej bułki pszennej (może być bagietka lub kajzerka)

  • jedno opakowanie dość twardego sera pleśniowego

  • olej

  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodę i siekamy bądź rwiemy na kawałki. Następnie przesmażamy krótko na oleju i wrzucamy do miski.

  • Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy.

  • Sos: na 50 mililitrów oleju bądź oliwy wlewamy dwie łyżki soku z cytryny lub octu i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem i ozdabiamy świeżo zebranymi kwiatami mniszka.