Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera

Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gdy świeżych śliwek brak - można je zastąpić śliwkami suszonymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki to pyszne owoce, które możemy nie tylko jeść na surowo, ale też przetwarzać na wiele sposobów. Nadają się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych - na przykład fenomenalnie sprawdzają się jako składnik sałatek

Składniki

  • 12 małych buraków,

  • 75 dag śliwek węgierek,

  • 1 czerwona cebula,

  • 25 dag młodego szpinaku

  • 25 dag miękkiego białego sera koziego,

  • 1/2 szklanki octu winnego,

  • 1/2 szklanki oliwy,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte buraki zapakować w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.

  • Ocet wymieszać z cukrem i powoli mieszając, dodawać oliwę. Przyprawić solą i pieprzem.

  • Szpinak umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w plasterki.

  • Umyte śliwki wypestkować i pokroić w plasterki.

  • Rozwinąć z folii, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, polać połową sosu i wymieszać.

  • Resztą sosu polać śliwki i cebulę.

  • Salaterkę wyłożyć liśćmi szpinaku, na nich ułożyć buraczki i śliwki z cebulą, posypać pokruszonym kozim serem.

Ocena: 0