Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki

Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i sycąca sałatka z jajek i tuńczyka dla każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki te elegancka przystawka z łatwo dostępnych produktów. Można sałatkę zabrać do pracy, zjeść na kolację lub poczęstować nią przyjaciółki. Świetnie smakuje ze świeżą bułką. 

Składniki

  • 6 jaj

  • 100 g żółtego sera o wyrazistym lekko pikantnym smaku

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • 1 słoik majonezu

  • 100 g masła zamrożonego

  • 1 cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka na tarce o drobnych oczkach.

  • Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić.

  • Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić za pomocą widelca.

  • Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  • Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

  • W małych salaterkach lub w dużej salaterce układać warstwami:  białka, ser, tuńczyka, majonez, mało cebulę, aż do wyczerpania składników.

  • Wierzch ponownie pokryć warstwą majonezu i posypać żółtkami. Schłodzić przed podaniem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2