Śledzie z imbirem i miodem: przepis na rozgrzewającą przekąskę

Śledź z imbirem i miodem
Autor: photos.com Śledzie w wersji rozgrzewającej, czyli z aromatycznym imbirem - palce lizać!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledzie są pyszne i zaledwie mała porcja śledzi (5 dag) pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Ich wadą jest natomiast nadmiar soli, dlatego przed przyrządzeniem śledzie trzeba koniecznie wymoczyć (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) - lub wybrać śledzie świeże. Słony smak ryby można też zrównoważyć dodatkiem miodu i imbiru. Podajemy dobry przepis na śledzie z imbirem i miodem.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledzi solonych
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • kawałek imbiru
  • 1 płaska łyżeczka curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety wymocz w wodzie. Cebulę pokrój w piórka, a szczypior posiekaj.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę, rozetrzyj z sosem sojowym, miodem, sokiem i skórką z cytryny i posiekanym imbirem. Wymieszaj z olejem.
  • Do słoika włóż pokrojone na kawałki śledzie, przekładając je cebulą. Zalej przygotowanym sosem, zakręć słoik i wstaw na co najmniej 24 godziny do lodówki.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Wypróbuj także przepis na przebojowej >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej