Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę

Sałatka z ośmiornicy: przepis na przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ośmiornica to doskonały produkt do przyrządzania wykwintnych sałatek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z ośmiornicy zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza. Sprawdźcie, jak ją przygotować! Ośmiornice łatwo kupicie w sklepach, warto spróbować!

Składniki

  • kilogramowa ośmiornica

  • marchewka

  • seler

  • cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • czerwona papryka (przyprawa)

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania ośmiornicy. Obij ją tłuczkiem, wywiń głowę jak rękawiczkę na drugą stronę i usuń wnętrzności, odkrój otwór gębowy u nasady macek i usuń gałki oczne.

  • Następnie wrzuć ją do garnka z wodą i octem ( potrzebujesz około filiżanki octu), dorzuć warzywa, posól. Wszystko zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze przez godzinę.

  • Zestaw garnek z kuchenki i pozostaw w nim ośmiornicę aż do wystudzenia (tylko dzięki temu mięso będzie miękkie).

  • Wystudzoną ośmiornicę pokrój w małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz oraz czerwoną paprykę (posyp nią kawałki ugotowanej ośmiornicy).

Ocena: 0