Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych: przepis

2021-03-29
Marek Żochowski
Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych: przepis
Autor: Shutterstock Sałatka śledziowa z dwóch rodzai śledzi: solonych i wędzonych z dodatkiem jabłka, kiszonych ogórków i cebuli to pyszna przystawka.
łatwy
35 min
4

Sałatka śledziowa to coś dla miłośników ryb i polskiej tradycji. Zobacz jak zrobić sałatkę śledziową z ryb solonych i wędzonych. Można ją przygotować na co dzień albo od święta.

 

Polecamy również przepisy na: Sałatkę śledziowo-śliwkową, śledzie smażone w cieście piwnym sałatkę śledziową z groszkiem siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 40 dag śledzi solonych
  • 10 dag piklinga
  • 10 dag ogórka kiszonego
  • 15 dag jabłek
  • 5 dag cebuli
  • majonez: 2 jaja ugotowane, 1/16 l oleju lub oliwy, 1/8 l śmietany
  • sól, cukier, wywar, cytryna lub ocet

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć, sprawić, odfiletować, obrać z ości. Piklinga obrać ze skóry i ości. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Śledzie i piklinga pokrajać w drobną kostkę.
  • Jaja umyć, ugotować na twardo. Obrać z łupiny.
  • Przygotowanie majonezu: wybrać żółtka z jaj, rozetrzeć w misce, dolewać po parę kropel oleju ucierać trzepaczką w kształcie rózgi, dodać śmietany, utrzeć wszystko razem, przyprawić solą, cukrem, octem (można wywarem).
  • Opłukane jabłka, cebulę, ogórek obrać (jeśli ma grubą skórkę) i razem z białkami pokrajać w bardzo drobną kosteczkę, wymieszać z piklingiem, śledziem i połową majonezu.
  • Ułożyć na salaterce szklanej, oblać resztą majonezu.
  • Przybrać talarkami marchwi, grzybkami marynowanymi, gałązkami zielonek pietruszki lub listkami zielonej sałaty.
  • Sałatkę podawać do chleba, ziemniaków pieczonych, używać można również do kanapek.
Marek Żochowski