Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka jarzynowa ze śledziem to wcielenie doskonałe popularnej sałatki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.

Polecamy również przepisy na: sałatkę śledziową z fasolą i burakiem oraz przepis według Magdy Gessler na sałatkę śledziowa poznańską 

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju)

  • 3-4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 mały por

  • kawałek selera korzeniowego

  • 1 duże jabłko

  • 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru)

  • 2 jajka na twardo

  • 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego)

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • pieprz

  • majonez (ok. 5 łyżek)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę umyć, obrać ugotować (z wyjątkiem pora) i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki.

  • Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Pokroić też obrane jajka i ogórki kwaszone.

  • Dodać odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kęsy śledzie, majonez, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Posypać skrojonym szczypiorkiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.

tip dnia

Sałatkę jarzynową ze śledziem można udekorować kawałkami śledzia i kolorowymi warzywami.

Ocena: 5