Efektowny tort sałatkowy: przepis

Efektowny tort sałatkowy: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort sałatkowy: idealne danie na imprezy! Efekt WOW gwarantowany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Efektowny tort sałatkowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a na jego widok wszytkim ślina napływa do ust. Do jego przygotowania potrzebujemy naleśników lub tortilli, a także składników na prostą sałatkę z tuńczykiem.

Składniki

  • 4 placki tortilli lub grubsze naleśniki - odpowiadające średnicą formie do ciasta

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • 1 puszka kukurydzy

  • 5 ogórków konserwowych

  • 1 por

  • 4 jajka

  • 8 łyżek majonezu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortownicę wyłożyć papierem lub folią, na dnie położyć naleśnik lub placek tortilli.

  • Tuńczyka odsączyć z płynu, rozdrobnić widelcem połączyć z 3 łyżkami majonezu, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na pierwszym naleśniku/placku. Przykryć drugim.

  • Kukurydzę odsączy, połączyć z pokrojonymi w kostkę ogórkami, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Całość wyłożyć na placek w tortownicy i przykryć kolejny.

  • Jaja obrać oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z porem pokrojonym w cienkie półplasterki, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch placka, przykryć kolejnym. Posmarować wierzch majonezem, na koniec całość posypać startym żółtkiem, ozdobić zielonymi dodatkami warzywnymi.

  • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zdjąć rant tortownicy. Boki tortu można posmarować cienką warstwą majonezu, posypać startym na tarce brokułem albo rozdrobnionymi krakersami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4