Wytrawna sałatka z arbuza: przepis

Wytrawna sałatka z arbuza: przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Wytrawna sałatka z arbuza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Większość z nas zna arbuz jako typowy letni owoc lub dodatek do deseru. Tymczasem świetnie smakuje również podany na sposób wytrawny. Warto podać ją jako lekką przekąskę. Zawsze wywołuje zdziwienie gości, a później - zachwyt!

Składniki

  • 1/4 sporego arbuza

  • cebula czerwona

  • opakowanie sera typu feta

  • 1/2 szklanki oliwek czarnych bez pestek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuza kroimy w plasterki, odcinamy skórę i usuwamy pestki z każdego kawałka.

  • Miąższ kroimy w kostkę.

  • Obraną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i rozdzielamy je w palcach, dodając do arbuza.

  • Dosypujemy odsączone oliwki.

  • Ser kroimy w kostkę.

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

  • Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

  • Doskonałym dodatkiem do niej będzie półwytrawne wino białe lub lekkie wino musujące.

tip dnia

Arbuz ma wiele zalet: z racji dużej zawartości wody (ok. 90%) świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm, ponieważ jest niskokaloryczny (100 g to tylko 10 kcal) i ma błonnik wspomaga odchudzanie. Likopen zaś, który także jest w nim, to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniący przed rakiem i szybkim starzeniem się. Poza tym znajdziemy w tym owocu witaminę C, B, A oraz potas. Warto więc wprowadzić arbuza na stałe do menu.

Ocena: 1