Surówka z cykorii, pomarańczy i jabłek ze śliwkami suszonymi: przepis na witaminową bombę!

2021-03-29
Matka i syn gotują
Surówka z cykorii, pmarańczy i jabłek ze śliwkami suszonymi: przepis na witaminową bombę!
Autor: Shutterstock Cykoria, jeśli jest właściwie przechowywana, ma zaledwie nutkę goryczy.
łatwy
15 min
4

Surówka z cykorii, pomarańczy i jabłek, ze śliwkami suszonymi  to  prawdziwa witaminowa bomba, idealny dodatek  do zimowych  obiadów! Cykoria powinna być prawdziwą królową zimowych surówek, bo zawiera dużo witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego ma mało kalorii! Wielu osobom przeszkadza jednak gorzkawy smak cykorii. Ale dzięki temu doskonale komponuje się ona ze słodkimi  i słonymi składnikami tworząc z nimi ożywcze w smaku dania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 cykorie czerwone
  • 2 pomarańcze
  • 1,5 jabłka - słodkiego i soczystego
  • 2 garście śliwek suszonych
  • 2 łyżki majonezu (czubate)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a każdą cząstkę przekroić na 3 części.
  • Cykorię pokroić na centymetrowe paski - dodać do pomarańczy i wymieszać - by nie straciła koloru
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do cykorii i pomarańczy.
  • Śliwki suszone podzielić na mniejsze kawałki - np. jedną na 4 częsci  - dodać do sałatki
  • Całość wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
  • Surówki zazwyczaj nie trzeba ani solić, ani dokwaszać, ani słodzić - mieszanina jej składników sprawia, że ma delikatny słodko - winny smak.
Matka i syn gotują