Winna kapusta z winogronami. Pomysł na dodatek do mięsnych dań

Winna kapusta z winogronami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Idealny dodatek do mięsnych dań.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiszona kapusta z winem i winogronami? Tak, to świetny pomysł na dodatek do mięsnych potraw. Kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a podana w nietypowy sposób urozmaici jesienny posiłek. Ta bawarska potrawa znakomicie odnajdzie się w towarzystwie drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Jej winno-słodki smak zaskoczy wszystkich biesiadników.

Składniki

  • ½ kg kiszonej białej kapusty

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 100-150 ml śmietany 30 proc.

  • garść białych lub różowych winogron (najlepiej bez pestek)

  • świeżo mielony pieprz

  • odrobina soli

  • łyżeczka cukru

  • łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiszoną kapustę odcisnąć z soku (jeśli jest zbyt kwaśna lekko wypłukać) i pokroić na mniejsze kawałki.

  • Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kapustę przez kilka minut (10-13 min.) od czasu do czasu mieszając. Kapustka może się lekko zrumienić, ale nie może się przypalić.

  • Następnie dodać wino i odparować.

  • Gdy kapusta już lekko zmięknie dodać łyżeczkę cukru i przekrojone na pół owoce winogron.

  • Wszystko podsmażyć jeszcze 3 min, dodać pieprz i śmietanę.

  • Całość smażyć kolejne 3-5 min, tak by śmietana zagęściła potrawę, ale się nie zważyła.

  • Na koniec doprawić solą i pieprzem.

  • Podawać na ciepło w towarzystwie mięsnych dań.