Sałatka z rukoli, gruszek i sera pleśniowego - przepis na lekką przystawkę

Sałatka z rukoli, gruszek i sera pleśniowego - przepis na lekką przystawkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszka - niebanalny składnik pysznych przystawek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z rukoli, gruszek i sera pleśniowego to doskonała, lekka przekąska na upalne dni. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka podczas wielodaniowego posiłku. Jak zrobić sałatkę z rukoli, sera pleśniowego i gruszek?

Składniki

  • opakowanie rukoli
  • 2-3 gruszki (słodkie)
  • 300 gram sera pleśniowego
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • Sos
  • 1/2 szkl. białego wina (najlepiej wytrawne)
  • 5 łyżek śmietany
  • pieprz, starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i obrane gruszki kroimy na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Śmietanę podgrzewamy w rondlu i rozpuszczamy w niej pokruszony ser, ciągle mieszając dolewamy wino i dodajemy przyprawy.

  • Mieszamy dopóki sos nie zgęstnieje.

  • Umytą i osuszoną rukolę przekładamy do dużej salaterki.

  • Dodajemy gruszki i orzechy, a następnie polewamy ciepłym sosem serowym.

Przepisy z tej kategorii