Sałatka z ananasa i ogórka: soczysta i świeża surówka obiadowa

Sałatka z ananasa i ogórka: soczysta i świeża surówka obiadowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i orzeźwiająca sałatka z ananasa z zielonym ogórkiem idealnie pasuje do dań grillowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ze świeżego ananasa i zielona ogórka jest orzeźwiająca w smaku. Idealna nie tylko do pikantnych dań kuchni kreolskiej, ale także do wszystkich potraw z grilla. Soczysta i świeża surówka obiadowa z ananasa i ogórka smakuje wszystkim. 

Składniki

  • 1 mały ananas lub 1/2 średniego lub 2 puszki krojonego

  • 1 ogórek wężowy

  • 1 mała cebula biała lub 1 pęczek szczypioru sałatkowego

  • 1 garść naci kolendry

  • 1 limona, tylko sok, ok. 20 ml, czyli 1 łyżka i jeszcze trochę

  • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego roślinnego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ananasa pokroić na kawałki. Ogórka na ćwierć plasterki. Cebulę pokroić drobno. Nać kolendry porwać.

  • W misce wymieszać ananasa, ogórka, cebulę i kolendrę. 

  • Z soku limony, oleju oraz soli i pieprzu do smaku przygotować prosty sos winegret. Wszystko razem zmiksować.

  • Sosem polać sałatkę, wymieszać. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3