Sałatka owocowa w arbuzie - na przyjęcia, imprezy, grille i kinder bale

Sałatka owocowa w arbuzie - na przyjęcia, imprezy, grille i kinder bale

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka owocowa w arbuzie - na przyjęcia, imprezy, grille i kinder bale

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Z arbuza i różnokolorowych, dostępnych w danym sezonie owoców możemy efektowną sałatkę, podaną w misie z wydrążonego owocu. Będzie atrakcją zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci podczas przyjęć, imprez, grilli i kinder bali. Owoce możemy dobierać dowolnie, kierując się ich kolorem i smakiem.

Składniki

  • 1 arbuz (ok. 2 kg)

  • 2 brzoskwinie i 2 morele lub 1 mango i kawałek ananasa

  • 10 dag malin lub truskawek

  • 20 dag winogron

  • 2 owoce kiwi

  • 10 dag czereśni lub wiśni, ew. śliwek

  • Sos:

  • 125 ml soku z pomarańczy

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka miodu

  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć od góry 1/3 arbuza. Z większej części owocu usunąć pestki i wydrążyć łyżeczką miąższ, formując z niego małe kulki.

  • Brzeg wydrążonego arbuza naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni, brzoskwiń i moreli lub mango wyjąć pestki. Brzoskwinie i morele lub ananasy pokroić w dużą kostkę, obrane kiwi w plasterki. Winogrona można przekrawać na połówki. W głębokiej misce wymieszać wszystkie owoce z kulkami arbuza.

  • Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.