Figi: przepis na sałatkę z fig i sera koziego

2021-10-05
figi-jak-przyrzadzic-przepis-na-salatke-z-figami-serem-plesniowym.jpg
Autor: Shutterstock Figi, ser kozi, orzechy i miód to wyjątkowo udane połączenie smaków
łatwy
15 min
4

Figi kuszą swoim kształtem, kolorem i smakiem. Co zrobić z fig? Można je zapiekać, grillować i jeść na surowo. Popularny duet stanowią zaś figi i ser kozi. Podajemy przepis na wykwintną sałatkę z figami i serem w towarzystwie wytrawnej rukoli oraz orzechów włoskich. A to wszystko podkręcone miodową nutą.

SKŁADNIKI

  • garść roszponki albo rukoli (można dodać kilka listków młodego szpinaku)
  • 2 figi
  • kawałek (ok. 40-50 g) sera koziego
  • garstka orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na roszponce bądź rukoli i szpinaku układamy umyte i pokrojone w półplasterki figi. Można również pokroić figi w ćwiartki i wywinąć skórkę, dzięki czemu powstanie apetyczny kwiat.
  • Na wierzchu kruszymy ser kozi i posypujemy włoskimi orzechami.
  • Do miodu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mieszamy. Dolewamy oliwę i energicznie mieszamy, by powstał aksamitny sos.
  • Sałatkę polewamy miodowym sosem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?