Czerwona pomarańcza z sałatką z brukselki

Czerwona pomarańcza z sałatką z brukselki

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo Burda

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwone pomarańcze i inne owoce cytrusowe występują u nas od tak dawna, że bierzemy je niemal za oczywiste - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Poza tym, że równoważą one smak brukselki, poprawiają również wchłanianie minerałów z pestek i orzechów, którymi chętnie się zajadamy. 

Składniki

  • 500 g brukselki

  • 1 czerwona pomarańcza (albo zwykła lub grejpfrut lub pomelo)

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki posiekanej szalotki

  • 2/5 szklanki prażonych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyść brukselkę z ewentualnych brzydkich listków. Przekrój główki na pół.

  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy.

  • Obierz pomarańczę ostrym nożem, pokrój ją na filety i wyciśnij sok. 

  • Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i podsmaż brukselkę na oliwie.

  • Kiedy brukselka nabierze kolorów, dodaj cebulę, skórkę z pomarańczy i sok. Poczekaj, aż sok się zagotuje.

  • Podawaj z filetami z pomarańczy, całość posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. 

Ocena: 5