Sałata z krewetkami, mango i miętą

2021-03-29
Sałatka z krewetkami, mango i miętą
Autor: Shutterstock Sałatką z krewetkami, mango i miętą można nadziać tacosy
łatwy
30 min
4

Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana. Swą doskonałą reputację zawdzięcza wykorzystaniu świeżych składników do szybkiego przyrządzania dań, które są “ogniste”, a równocześnie aromatyczne i subtelne w smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości mango
  • 24 średniej wielkości krewetki
  •  
  • Sos:
  • sok z cytryny
  • sos ostrygowy
  • 4 szalotki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • świeża mięta
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki gotuj przez około 2 minuty w osolonej wodzie.
  • Dodaj do niej 5 listków kolendry.
  • Mango pokrój w długie, cienkie paski.
  • Posiekaj szalotkę, szczypior, 10 listków mięty i tyle samo listków kolendry.
  • Do posiekanych ziół, szalotki i szczypiorku dodaj 2 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki soku z cytryny.
  • Następnie wymieszaj mango z krewetkami i powstałym sosem.
  • Podawaj na liściu sałaty.