Pierwszorzędna sałatka z paluszków surimi w majonezie: palce lizać!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z paluszków surimi w majonezie czosnkowym dzięki chrupkiej papryce i soczystym pomidorom jest pyszna. Takiej sałatki nie może zabraknąć na żadnej imprezowym lub świątecznym stole. Do tego prosta w przygotowaniu. Doskonała sałatka na szybko!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g krabowych paluszków surimi
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory, średniej wielkości
- 70 g żółtego sera typu cheddar lub mimolette
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krabowe paluszki pokroić na kawałki długości 3 cm, a następnie pokroić wzdłuż na zapałkę.
- Paprykę również pokroić na zapałkę.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Pomidory przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na paseczki.
- Majonez wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę lub bardzo drobno posiekanym.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać majonez aromatyzowany czosnkiem, ponownie wymieszać.