Sałatka z tuńczykiem i krewetkami - dieta odchudzająca ze smakiem

Sałatka z tuńczykiem i krewetkami - dieta odchudzająca ze smakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z tuńczykiem i krewetkami - dieta to przepis który udowadnia, że odchudzać się można ze smakiem i uczuciem sytości. Tuńczyk, krewetki, kapary i owoce cytrusowe na sałacie, polane lekkim jogurtowym sosem to wyrafinowana propozycja zarówno dla tych, którzy liczą kalorie, jak i dla smakoszy owoców morza. Taką sałatkę można podać na świąteczny stół lub jako przekąskę na przyjęcie.

Składniki

  • SAŁATKA:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (w wersji dietetycznej - w sosie własnym)
  • 20 dag mrożonych krewetek
  • 2 kolby cykorii
  • 1 duży czerwony grapefruit
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka kaparów
  • SOS:
  • 3 łyżki majonezu (light)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka koniaku lub whisky
  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć.

  • Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka.

  • Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem.
    Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem.

  • Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.