Sałatka z przegrzebków na pomarańczach - wykwintny starter

Sałatka z przegrzebków na pomarańczach - wykwintny starter

Autor Zdjęcia: photos.com

Sałatka z przegrzebków to przystawka idealna na romantyczną kolację we dwoje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Na romantyczną kolację proponujemy sałatkę z przegrzebków na pomarańczach. Jedyne co nam będzie potrzebne, to grill (może też być patelnia grillowa) oraz parę składników spożywczych, bardzo łatwych do dostania.

Składniki

  • 12 przegrzebków (zwanych muszlami św. Jakuba)

  • 12 plasterków bekonu

  • 2 pomarańcze

  • świeża bazylia

  • szalotka

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić na niewielkie cząstki, szalotkę posiekać w pióra.

  • Cienkie plasterki bekonu oraz wyjęte z muszli przegrzebki (muszle św. Jakuba) grillować przez 4-5 min na wysokiej pozycji. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, owoce morza spalą się zbyt szybko.

  • Surowe pomarańcze i szalotkę ułożyć na talerzyku, przegrzebki owinąć w listki bazylii, na wierzch położyć zgrillowany bekon. Doprawić cytryną, solą i pieprzem do smaku.

tip dnia

Uwaga! Owoce morza grillujemy bardzo krótko, około 4-5 min. Przygotowywane zbyt długo staną się twarde i gumowate lub spalone. To lekkie danie, świetne na przystawkę. Zestawienie słodkiego smaku pomarańczy znakomicie łączy się z wykwintnym smakiem muszli św. Jakuba.

Ocena: 0