Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!

Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka tortowa świetnie się prezentuje i genialnie smakuje!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka tortowa to hit imprezowy - na jej widok ślina napływa do ust. Ta efektowna sałatka jest  nie tylko pyszna, ale też łatwa do przygotowania. Nie jest  to trudniejsze niż przygotowanie jakiejkolwiek sałatki.

Składniki

  • 1 serek jogurtowy

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"

  • 2 szczypty kurkumy

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 6 łyżek majonezu

  • 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu

  • 200g sera żółtego w kawałku

  • 1 duży słoik papryki konserwowej

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 40g tartego parmezanu

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 2 duże pęczki szczypiorku

  • Na spód - biszkopt szpinakowy lub pokruszone krakersy wymieszane z łyżką topionego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy spód - krakersy  kruszymy albo blenderem, albo wałkiem (zamknięte torebce typu zip lock). Mieszamy  z rozpuszczonym masłem, wykładamy masę na spod tortownicy i wyrównujemy powierzchnię, np. dnem szklanki.

  • Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze.

  • Spód sałatki smarujemy serkiem jogurtowym. Na serek wykładamy kurczaka

  • 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka.

  • Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.

  • Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy.

  • Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

  • Sałatkę smarujemy cienko majonezem, nadając jej formę tortu. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wierzch i boki naszego sałatkowego tortu koperkiem, jajkami przepiórczymi, kawiorem ze słoiczka, papryką, rzodkiewką, plastrami szynki - do wyboru.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7