Sałatka ze smażonej cukinii i kurczaka

Sałatka ze smażonej cukinii i kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka sałatka idealna na posiłek w upalny dzień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekka sałatka ze smażonych: cukinii i piersi kurczaka to pełnowartościowe danie. Wprost idealne na upalny dzień. Wszystko można przygotować wcześnie rano, gdy skwar jeszcze nie dokucza, a podać w południe, gdy wszyscy jesteśmy głodni i spragnieni czegoś lekkiego. Pyszna sałatka skomponowana z prostych smaków łagodnej cukinii i soczystych kęsów piersi kurczaka. 

Składniki

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka, obie piersi

  • 2 cukinie średniej wielkości, młode o cienkiej skórce

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki listków tymianku lub macierzanki

  • 4 łyżki oleju

  • sól i pieprz

  • 1 pudełko lub paczka liści rukoli

  • Na sos:

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki miodu

  • 3 łyżeczki wody

  • 6 łyżeczek oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry, posolić lekko solą i odstawić na 1 godzinę.

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa, przyprawić roztartym czosnkiem i tymiankiem, posolić i popieprzyć, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać, owinąć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. 

  • Rozgrzać patelnię i usmażyć kawałki piersi na złoto z każdej strony, zdjąć z patelni i zachować.

  • Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (w razie potrzeby dodać nieco oleju) lub grillować. 

  • Na dużym półmisku układać plastry cukinii jak wstążki oraz liście rukoli, na wierzchu ułożyć pierś kurczaka, polać sosem przygotowanym z podanych składników. Wstawić do lodówki na pół godziny.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3,3